dinsdag 20 december 2011

Kelder activiteit december 2011

Afgelopen weekend de witte vijfhoek ( Johanniter druif ) wijn geheveld. De johanniter wijn van zijn droesem gehaald en tevens een staaltje genomen. Deze wijn was al volledig helder. Geur was nog steeds heel aangenaam. Van smaak was deze wijn nog flink zuur. Na zuur gemeten te hebben kwam ik op 8,6 g/l zuur. Dus moet ik nog zuur afbouw doen. Als gist voor deze wijn heb ik Uvaferm 228 gebruikt en merk nu dat deze gist tijdens gisting niet veel aan zuur afbouw doet. Tevens heb ik ook de mede voor de eerste keer geheveld. Deze honingwijn was een week of 2 einde gisting en ook helder. Ook van de mede had ik een staal genomen en zuur was 4,2 g/l. Van smaak was de honing nog sterk aanwezig. Deze wijn moet nog wat aangezuurd worden. De regent van 2011 wordt pas in januari geheveld. De gemiddelde temperatuur in m`n wijnmaak ruimte bedraagt de afgelopen weken zo`n 5 à 6 graden.

zondag 13 november 2011

Regent 2010 gebotteld

Vandaag heb ik de Regent wijn 2010 gebotteld. Geen hele stroeve wijn om te drinken. Dit komt natuurlijk omdat er maar een week pulp-gisting is toegepast. Gewoon lekker. Deze wijn heeft een alcohol percentage van 12% en een zuur graad van 5,2. Zijn kleur is nog vrij paars , waardoor je weet dat deze nog jong is en hopelijk nog een fles rijping ondergaat. Van deze regent wijn 2010 heb ik dit jaar 51liter of wel 68 flessen. Hierna volgt een etiket voor deze wijn.

dinsdag 8 november 2011

kelder werkzaamheden

Inmiddels is de Regent-wijn 2010 geproefd en voor de laatste maal geheveld. Deze wijn is goed bevonden en wordt binnen nu en 14 dagen gebotteld.
De johanniter 2011 is ook geheveld en kan aan zijn klarings periode beginnen. Deze wijn heeft een gele kleur en een geweldige geur, hopelijk blijft dit zo.
De Regent-wijn 2011 is ook voor de eerste keer geheveld en zit nu in een rvs-tank.
Verder is er momenteel veel werk met zuiver maken van mandflessen, emmers en flessen waar straks de Regent 2010 in komt.

zondag 23 oktober 2011

Phoenix

Vandaag is op wijngaard de Vijfhoek de phoenix druif gerooid. Dit om de voornaamste reden dat deze druif heel veel moeite heeft om op een acceptabele suiker gehalte te geraken. Ook zakken de zuren te snel. De meest storende factor is dan toch nog het feit dat door de dunne schil de helft van de trossen al rot zijn voor ze echt rijp zijn.
Nu worden ze in het voorjaar vervangen door de Johanniter druif. Deze druif kan dan weer niet tegen teveel kou in zijn eerste groei jaren.

Voor de rest is Regent op z`n eind aan het lopen met de malo.
De johanniter aan het eind van z`n gisting.
Is de honing aan het gisten. De noten-porto is aan zijn klaring begonnen.

dinsdag 18 oktober 2011

kelder activiteiten oktober

Op dit moment is de Johanniter op zijn eind aan het lopen met de gisting. Deze heeft in het begin een heel hevige gisting gehad vanwege de hoge temperaturen, gelukkig daalde de temperatuur vrij snel en verliep de gisting een heel stuk rustiger.
De regent is op dit moment bezig met de malolactische gisting ( omzetting van scherpe appelzuren in zachtere melkzuren), dit zorgt tevens voor zuurafbouw en een betere smaak en stabielere wijn.
Over een paar weken wordt de Regent 2010 geproefd, geheveld en na een paar weken gebotteld.
De phoenix wijn 2011 is mislukt om verschillende redenen, maar de beslissing is genomen, de phoenix gaat eruit en Johanniter komt in de plaats. Binnenkort wordt de phoenix al gerooid.
Ook moeten voor de komende botteling, als Regent 2010 goed bevonden word de flessen worden gereinigd en gespoeld.

vrijdag 7 oktober 2011

Temperatuur problemen bij vergisting

Nu we eind september, begin oktober extreem hoge temperaturen hadden, was er een bijkomend probleem voor de verwerking van onze druiven. Voor de soorten die normaal al langer kunnen hangen ( bijv. Johanniter ) was dit goede weer een verwelkoming om toch nog aardig rijp te worden. Maar de pulp gisting bij Regent ging veel te snel.
Nadien verwerking van Johanniter had het probleem dat de temperatuur te hoog bleef. Zodat verkleuring van de most het gevolg was, nu is gelukkig tijdens de gistingsfase de kleur al aardig geneutraliseerd. Wat me dit jaar vooral opviel was dat de vergisting van Johanniter met veel schuimvorming gepaard ging. Zou aan de soort gist kunnen liggen. Vorig jaar met bioferm blanc, nu met uvaferm 228.
M`n phoenix is mislukt, te onrijpe druiven, rekenfout met sulfiet, en gist dat niet goed meer functioneerde, wat niet aan sulfiet lag.
Regent begint stilletjes aan einde alc. gisting te lopen dus gaan we er malo aan toevoegen. Nu de temperatuur aan het zakken is kan de johanniter rustig verder gisten.

zondag 2 oktober 2011

oogst Johanniter 2011

Ik heb dit weekend Johanniter geplukt en verwerkt Wat erg tegenvalt met deze kompacte trossen is met de hand bessen ritsen. Dus met deze temperaturen duurt het allemaal te lang, na persen een kleurrijk sapje overgehouden. Meen me te herinneren dat vorig jaar de most ook gekleurder was, maar niet zoals dit jaar. Normaal is het al vrij koel.
Via het blad zou er niet veel suiker vorming meer geweest zijn, vandaar nu de pluk.
Van al m`n soorten is dit wel de meest rijpe.

woensdag 28 september 2011

Eerste oogsten september

Inmiddels zijn Phoenix en Regent geoogst. Waarbij Phoenix ongeveer de helft aan opbrengsten heeft. Zeer veel rot in de tros. Ben toch van plan om deze te vervangen door Johanniter. Ook is het zo dat Phoenix heel moelijk aan zijn suiker waarden komt.
De regent met onderstam 125 AA was te slecht om er wijn van te maken, daarom hebben we deze bessen gebruikt voor gelei.
De regent met onderstam SO4 die waren wel goed, maar door de vele regen was wel het zuur vrij laag (6,8 gr./l ). Zowel bij Regent en Phoenix was aanzuren een pré.
De Johanniter hangt nu nog te profiteren van het mooie weer. Wordt komend weekend geoogst.

zaterdag 17 september 2011

half september 2011

We zijn nu half september en de suiker gehaltes zijn ondermaats.
Zuur nog niet gemeten, maar daar moet ik rekening mee houden door het vele regen dat deze ook vrij laag gaan uitvallen. Bij het proeven van de bessen is dit al waar te nemen. Dankzij info van Lu van Eyndhoven ( collega wijnbouwer ) pluk ik nu trossen phoenix in gedeeltes en worden deze ontsteeld en gaan de vriezer in. De komende dagen gaan van de phoenix alle bessen eraf, er komen teveel rotte trossen. Volgende week zou de Regent eraf moeten. Eventueel morgen ook een rij Regent om gelei van te maken.
Als laatste gaat Johanniter geoogst worden, deze staat er nog perfect bij.
Verder wordt er nog gewerkt aan de noten porto. Ook zal ik nog een honing wijn opstarten. Van de druiven wijn ga ik dit jaar van elk soort een eigen wijn maken.

maandag 5 september 2011

Overzicht wijngaard augustus 2011

Heel de maand augustus is ondermaats geweest qua temperatuur en daarbij te nat.
Gevolg was dat alle soorten in de wijngaard in hun blad afgerekend kregen met valse meeldauw. Jammer genoeg viel dit na m`n vakantie pas op. Dus eind augustus toch nog gespoten. Ik heb zoveel mogelijk op blad gespoten ivm wachttijd om te oogsten, dit omdat er verhalen kwamen dat er dit jaar vroeger geplukt word. Van wespen heb ik in de maand augustus weinig last gehad. Maar vliegen waren er genoeg.
Door het teveel aan vocht is Phoenix toch weer volop gaan rotten. Bij Regent heb ik in verschillende trossen lamsteligheid waargenomen, moet ik bij vertellen dat dit de oudste ranken betreft van 2007 met onderstam 125AA. Bij de 2 jaar jongere ranken van Regent op onderstam SO4 is er geen probleem. Ook bij Johanniter is een beetje valse meeldauw zichtbaar in blad, maar voor de rest alles ok.
Inmiddels zitten we in de eerste week van september en ziet het er niet naar uit dat we stabiel droog weer krijgen. Dus ik ben benieuwd waar dit gaat eindigen.

donderdag 4 augustus 2011

vogelnetten


Vanaf het moment dat de verkleuring begon van de Regent-druifjes, begonnen de vogels al van de bessen te pikken. Ik heb zelf ook nog geproefd maar ze waren nog heel erg zuur. Eigenlijk moeten we zo veel te vroeg onze netten hangen. Dit vraagt extra handelingen mocht er toch nog gespoten worden op de tros. Ook krijgen de trossen zo minder zonlicht. Langs de andere kant, mochten er onweders met hagel komen hebben we extra bescherming.

woensdag 20 juli 2011

In de wijngaard 2011


Toch heb ik vandaag ook een eerste verkleuring van de regent-druif in de wijngaard gezien. Dit is toch ook bijna 14 dagen vroeger dan het jaar 2010.
Wat me dit jaar ook opvalt in de gaard is dat er zowel bij de phoenix als bij regent veel kleine en slecht ontwikkelde besjes aan de trosjes hangen. Waarschijnlijk komt dit omdat het weer tegen einde bloei erg verslechterde.
Hierna volgen nog enkele foto`s van de gaard: phoenix en regent druif. Wanneer je op de foto`s klikt kun je goed zien dat er weer een mooie oogst zit aan te komen als alles goed blijft gaan.


dinsdag 19 juli 2011

Verkleuring regent -druif 2011


In de gaard is er nog niks aan het verkleuren, maar in de tuin waar de druiven meer beschut en warmer staat is de verkleuring meer dan 14 dagen vroeger dan vorig jaar.

zaterdag 2 juli 2011

Juni 2011

In de maand juni alle soorten in bloei. In begin van de bloei tot halve bloei, mooi weer gehad, einde bloei weer wat minder. Heb toen ook moeten snoeien omdat er veel wind voorspeld werd.Ongeveer 75% van de scheuten waren toen al een halve meter boven de bovenste draad gegroeid. Nu is er ook veel werk om de onkruiden in de rijen te verwijderen.

donderdag 26 mei 2011

Vroege bloei


Vanaf 20 mei is de regent-druif begonnen met de bloei, met enkele dagen voorsprong van bloei op warme plek in tuin t.o.v. de gaard. Ik heb ondertussen ook al een paar keer de sproeiers gebruikt om de plantjes van water te voorzien. We zitten momenteel in een ontzettende warme en droge periode.
Ondertussen zijn we ook bezig met de verbouwing van de stal, nieuw dak erop, garage gedeelte moet erin, zaal en een werkruimte voor het verwerken van druiven en maken van wijn.

dinsdag 10 mei 2011

Groei Wijngaard




Na een warme maand april en eerste dagen mei, is de groei in de wijngaard zeer vlot verlopen. Ondanks dat we in de eerste week van mei nog een graadje vorst aan de grond hadden is er niks bevroren, behalve bij de johanniter, hier had ik verschillende ranken moeten terug snoeien tot aan de ent. Bij deze jonge scheutjes aan de grond, zijn slachtoffers gevallen. Ten opzichte van vorig jaar lopen we nu enkele weken vooruit met de groei, maar hetzelfde als 2009 denk ik.

vrijdag 15 april 2011

Johanniter druif

Heel opvallend, de Johanniter is een plant die z`n druiven als laatste rijp heeft.
Maar is wel de eerste met het zwellen en openen van zijn knoppen.
Ik heb een plekje in de tuin waar zowel phoenix, regent en johanniter staan, hier staan ze redelijk beschut tegen koude wind en veel warmer dan in de gaard, bij allemaal openen nu de knoppen.


maandag 21 maart 2011

Gebotteld

Inmiddels is de witte vijfhoek gebotteld. Deze witte wijn heeft een alcohol percentage van 11% vol. Een zuur van 7,0 g/l. De witte vijfhoek is een samenstelling van de phoenix en Johanniter druif.
Ook is in de gaard het uitbuigen afgewerkt. Zijn de stokken voor de eerste keer bespoten om eventuele schadelijke insecten en schimmels onschadelijk te maken.
Patentkali is ook uitgestrooid en verder wordt de grond nog meer van voeding voorzien.

donderdag 3 februari 2011

wintersnoei

Hierboven foto voor snoei.
Hierboven foto na snoei.
De grove snoei is nu gedaan, wanneer het in maart warmer wordt gaan we buigen en overtollige scheuten verwijderen.

vrijdag 14 januari 2011

Witte wijn 2010

Ik heb m`n witte wijn nogmaals geheveld. Na deze koude periode wijn helemaal helder.
Wijn is heel licht geel van kleur. Flink tranen op het glas, frisse fruitige geur.
Zuur is niet meer gedaald en blijft op 7 g/l. Ik betwijfel het maar hoop dat hij nog een beetje zakt in zuur. Volgende heveling is half maart net voor botteling.Ik gebruik Desa FIW om zuur af te bouwen, en heb besloten om nog een beetje te proberen.
Ik heb op 18 januari nog 7,5 gram/10l toegevoegd. Heb nogmaals geheveld op 20 januari en zuur gemeten. Ditmaal kwam ik op een zuur van 6,6 g/l uit. Met het proeven was het al aangenamer in de mond.

zondag 9 januari 2011

Heveling regent 2010

Ik heb op 8 januari de regent 2010 voor de 2 de keer geheveld.
Dankzij de koude periode is de wijn mooi helder geworden, en is het zuur ook nog een beetje afgebouwd.
De wijn had een mooie paarse kleur. Na meting kwam ik op een zuur gehalte van 5,2 g/l. wijnsteenzuur.
Komende week wordt ook de witte phoenix/johanniter wijn nog geheveld. Ik ben benieuwd hoe deze geëvolueerd is.