vrijdag 7 oktober 2011

Temperatuur problemen bij vergisting

Nu we eind september, begin oktober extreem hoge temperaturen hadden, was er een bijkomend probleem voor de verwerking van onze druiven. Voor de soorten die normaal al langer kunnen hangen ( bijv. Johanniter ) was dit goede weer een verwelkoming om toch nog aardig rijp te worden. Maar de pulp gisting bij Regent ging veel te snel.
Nadien verwerking van Johanniter had het probleem dat de temperatuur te hoog bleef. Zodat verkleuring van de most het gevolg was, nu is gelukkig tijdens de gistingsfase de kleur al aardig geneutraliseerd. Wat me dit jaar vooral opviel was dat de vergisting van Johanniter met veel schuimvorming gepaard ging. Zou aan de soort gist kunnen liggen. Vorig jaar met bioferm blanc, nu met uvaferm 228.
M`n phoenix is mislukt, te onrijpe druiven, rekenfout met sulfiet, en gist dat niet goed meer functioneerde, wat niet aan sulfiet lag.
Regent begint stilletjes aan einde alc. gisting te lopen dus gaan we er malo aan toevoegen. Nu de temperatuur aan het zakken is kan de johanniter rustig verder gisten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten