donderdag 13 december 2012

Regent-wijn 2011 gebotteld

Afgelopen dinsdag 11 dec. Regent wijn 2011 gebotteld. Eerst de benodigde flessen gereinigd. Nadat deze uitgedruppeld waren de eerste fles gevuld om te kijken of alles goed afgesteld stond. Met het kleine tafel model kurk apparaat gaan pvc-kurken er niet goed in. Dus toch maar grote kurk apparaat gebruikt.
Vorig jaar had ik het probleem dat m`n flessen net niet vol genoeg waren. Dit jaar is het wel gelukt, maar nu had ik meer wijn in overloop potje zitten.
Uiteindelijk heb ik 45 flessen Regent wijn gebotteld. Deze flessen hebben 2 dagen rechtop gestaan en liggen nu te rusten. Ik had 1 fles half vol en heb deze op temperatuur laten komen om te proeven. De smaak is niet helemaal hetzelfde als die van 2010. Eens een tijd laten liggen en daarna nog eens proeven.

zondag 9 december 2012

Wijngaard en kelder in december

Zoals je ziet hebben de jonge plantjes bescherming gekregen tegen de kou in de wijngaard. Vooral de johanniter is gevoelig voor vorst in zijn eerste jaren.
Ook in de wijnkelder zijn alle wijnen een keer geheveld. Op 1 ste foto zie je cuvee`s van Johanniter met Phoenix en Dornfelder met Regent.
Op de volgende zie je Chardonnay, die inmiddels al mooi helder is. Dornfelder en Kerner rijpen momenteel in RVS-tanks. Regent 2011 staat klaar om gebotteld te worden. Het bottelen gaat een deze dagen gebeuren.

dinsdag 27 november 2012

Wijngaard en wijnkelder eind november

Het is nu bijna eind november 2012. De witte wijnen hebben allemaal ruim een maand gegist, op de Chardonnay na. Ze zijn inmiddels allemaal overgeheveld en van de droesem gehaald. Nu kunnen ze tot januari rusten. De klaring zal denk ik niet veel problemen opgeven, de meeste zijn al aardig helder geworden. Voor de Regent 2011 moet ik even bekijken wanneer het beste uitkomt om te bottelen. In de wijngaard ben ik inmiddels bezig om in de rij ( tussen de planten de grond om te zetten). Daarna wil ik vooral de jonge plantjes beschermen met stro rondom de ent. Ondertussen loopt de malolactische vergisting ook op zijn eind, en verhuist de rode wijn 2012 naar de kelder, thuis ook weer iedereen blij.

dinsdag 30 oktober 2012

Herfst in de wijngaard

Een nachtje met temperatuur tegen het vriespunt aan en een nachtje met aardige vriestemperaturen en dit is het resultaat:
Ondertussen is in de kelder de wijn van chardonnay stilgelegd bij 1004 oechsle, volgens mijn hydrometer zou dit op de grens liggen van medium en dry. Kerner, phoenix en Johanniter zijn nog stilletjes aan het gisten bij een temperatuur van ongeveer 10 graden. Deze wijnen zullen volledig uitgisten. In de woonkamer zijn de dornfelder en regent ook nog steeds aan het gisten, binnen een paar dagen wordt hier de gist voor de malolactische vergisting toegevoegd. Deze rode wijnen zullen al gauw tot eind november in de woonkamer staan. Regent wijn 2011 is inmiddels weer geheveld. Deze wijn word over enkele weken gebotteld.

dinsdag 16 oktober 2012

Kelder bezigheden in oktober

Op dit moment is alles aan het gisten. Niet al de wijnen staan in de kelder te gisten. De witte wijnen staan koel te gisten in de wijnkelder of in mijn geval wijnschuur. Sap van de Chardonnay druif staat nog rustig te gisten en loopt op zijn eind. Het sap van de Kerner druif is nog volop aan het gisten, maar deze had ook een probleem om op gang te komen, waarschijnlijk had dit te maken met of spuitresten of de eerste drap dat uit de slang kwam. De Dornfelder is inmiddels naar de huiskamer verhuist, na 12 dagen pulpgisting is de most geperst en vindt de verdere gisting plaats onder hogere temperaturen. Ook is dit nodig omdat na de alcoholische gisting nog de malolactische gisting volgt ( omzetten van appelzuur in melkzuur ). Ook met m`n eigen druiven ben ik bezig. De phoenix is nu nog in de huiskamer want deze had ook een probleem met opstarten, dezelfde fout als vorig jaar, misrekening sulfiet direct na het kneuzen, maar inmiddels heftig aan het gisten. Morgen naar de kelder. Met de Johanniter geen problemen nog heerlijk aan het gisten in de kelder. De Regent is na 9 dagen pulpgisting vandaag geperst en ook verhuist naar de woonkamer. De bedoeling is om de Phoenix te mengen met de Johanniter, vooral om de zuurtegraad op peil te krijgen. De Regent wil ik mengen met een gedeelte van de Dornfelder. Binnenkort volgt nog de botteling van de Regent.

zaterdag 6 oktober 2012

Oogst vijfhoek druiven 2012

Dit weekend de druiven geoogst van wijngaard de vijfhoek. Als eerste de Phoenix geoogst, hiervan had ik nog enkele planten in m`n proefrij in de tuin staan. Vorig jaar gerooid in de wijngaard. Dit jaar bleef het augustus en september droog, enkel eind september een beetje regen en begin oktober veel regen. De wespen vonden hun weg naar de besjes, dus er was alle reden om te redden wat er te redden was.Zo op het oog hingen er niet veel trossen aan, maar er kwam toch ruim 5 kg vanaf met een oe van 70 en heel gaaf fruit, dit is waarschijnlijk een van die uitzonderings jaren. Van de Regent wist ik dat er niet veel aan hing, in totaal 10 kg. Ook werd tijdens kneuzen-ontstelen geconstateerd dat de stelen heel gemakkelijk breken ,dus heel veel stukjes steel in de most. Misschien krijg ik nog een reactie dat dit elk jaar zo is met regent, dit was mijn eerste maal machinaal. Toch was er nog een oe van 80. De Johanniter zag er goed uit dit jaar , maar toch was de oogst ongeveer 10 kg lager dan vorig jaar. Dit jaar 20 kg most, met een oe van 80. Vanwege hoeveelheid toch maar alles geoogst omdat zuiver maken ontsteler nog langer duurt dan de bewerking zelf. En een weersverbetering zat er ook niet in.

woensdag 3 oktober 2012

werkzaamheden kelder 2012

Vorig weekend naar de fam.Lischer geweest om druiven te oogsten om hiervan wijn te kunnen maken. Toen we bij hun loods aankwamen, reed ook een oogst machine op. We mochten meteen mee met de tractor naar de wijnberg waar een paar rijen acolon geoogst werden voor nieuwe wijn verkoop. 350 meter oogsten in 10 min. De bessen werden van de trossen getrild en kale steeltjes bleven over. Zelf mochten we op een ander gedeelte op de wijnberg, dornfelder en chardonnay plukken. Deze soorten stonden in 4 rijen door elkaar, dus machinaal oogsten gaat hier niet. Zo`n 45 kg chardonnay en 75 kg dornfelder hebben we geknipt. Ook stond in de loods nog kerner klaar, net geperst, voor verdere verwerking. Hiervan hebben we nog 50 Liter meegenomen. Van deze kerner hebben we vooraf niets gezien en is tevens ook degene die veel moeite heeft om door te starten met gisten.Van de 3 batches is er een goed aan het gisten. Als gist gebruik ik hiervoor uvaferm 228. Waarschijnlijk zitten er nog teveel spuitresten in het goedje. De chardonnay druiven hebben ook heel compacte trossen en nu kon ik mijn kneuzer- onsteler uittesten. Er waren collega`s die zich afvroegen of trossen zoals die van johanniter, ook compact, goed ontsteeld zouden worden. Dit werkt perfect. De chardonnay staat goed te gisten, ook hier heb ik 3 batches van en gebruik ik ook uvaferm 228. Wel benieuwd of deze gist geschikt is voor chardonnay. De dornfelder was ook zo gekneusd en staat ook mooi te gisten. Vier batches zijn opgestart met lalvin D254.

donderdag 20 september 2012

Suiker metingen

Er van uitgaande dit jaar een paar weken achter te lopen op voorgaande jaren, heb ik vandaag 20 sept. pas voor het eerst het suiker gemeten van de druiven. Het meten van het suiker gebeurt met een refractometer. Ik stond toch versteld van de resultaten. Dankzij het droge weer van augustus tot nu en de aardige temperaturen, kom ik uit op het jaar 2009 met de suiker waarden.Wel slaat nu de valse meeldauw op de Regent bladeren hard toe en zal de functie van het blad snel afnemen. Toch ga ik proberen de druiven zolang mogelijk te laten hangen. De suiker waarden op mijn refractometer worden in oechsle waarde weergegeven. Bijv. 80 oe komt overeen met 11% alc. Phoenix: 64 oe Regent: 75,5 oe Johanniter: 71,5 oe Ook zie ik nu wespen bij de phoenix druiven, dus zal de rot snel beginnen in de trossen.

maandag 3 september 2012

Wijngaard eind aug., begin sept.2012

In de wijngaard heb ik inmiddels voor de derde keer gesnoeid, ondanks het mooie en droge weer blijven de ranken goed groeien. Van de nieuwe aanplant johanniter zullen er toch verschillende planten bij zijn die volgend jaar volledig terug gesnoeid worden. Er zal dit jaar geen rode wijn gemaakt worden van de blauwe vijfhoek druiven. De johanniter doet het goed en hier gaan we wel mee aan de slag. Wanneer we gaan oogsten?, in ieder geval later dan vorig jaar. Eind september ben ik in de gelegenheid om bij weingut Lischer druiven te plukken. Zij verwachten te oogsten van half september tot half oktober. Welke rassen er dan nog hangen weet ik niet, maar ik mag voor eigen gebruik plukken. Dus er zal toch wijn gemaakt worden dit jaar.

vrijdag 10 augustus 2012

Verkleuring Regent -druif

Verkleuring Regent druif is deze week goed op gang gekomen, een paar weken later dan vorig jaar. De netten had ik vorig weekend al gehangen.
Ook in de gaard is de verkleuring voorzichtig begonnen. Veel zal het niet worden er hangen heel weinig besjes dit jaar. Ben afgelopen week in de Saar streek geweest. De wijnboeren die op tijd spuiten hebben mooie planten, maar ook zij zullen dit jaar laat oogsten, tenzij het najaar nog veel goed maakt. De wijnboeren die biologisch gaan en niet spuiten hebben niks, het blad is bruin en valt en de trosjes zijn ook allemaal aangetast. Daarom ben ik blij toch al verschillende spuit beurten gehad te hebben zodat alles er nog goed bij staat.

zondag 15 juli 2012

Snoei druivelaars in juli

Op de foto`s hiernaast zie je de scheuten al flink boven de bovenste draad uitsteken. Tussen het nemen van de foto`s en de snoei zat een week en waren de scheuten nog meer gegroeid. De bloei was nu overal ten einde en kon er worden gesnoeid.
Hierboven een foto na de snoei. Ondertussen is te zien dat tijdens de bloei de Johanniter geen last van het weer heeft gehad, maar de Regent wel. Voor de regent was het weer te koud,nat en winderig. Er zijn plekken in de rijen waar de trosvorming er goed uitziet, maar ook plekken waar er niets meer overblijft. Voor komend seizoen verwacht ik een kleinere oogst van de Regent. Ook de jonge plantjes van de Johanniter groeien aardig.

woensdag 13 juni 2012

Bloei Regent druif 2012

De bloei van de Regent druif is begonnen op 11 juni dit jaar. Net als voorgaande jaren is de bloei ruim een week eerder, achter in de tuin, vlak tegen een stal, en beschut tegen de koude noorden en oosten winden. In de gaard zitten de meeste scheuten nu bijna tegen de voorlaatste draad. Terwijl op de warmere plek sommige scheuten al voorbij de bovenste draad zijn gegroeid.

vrijdag 8 juni 2012

Wijngaard begin juni

Zoals je op bovenstaande foto kunt zien, heeft de druivelaar een flinke groeispurt gemaakt tegen begin mei. Toch zal de bloei een paar weken later uitvallen tegenover vorig jaar. Vorig jaar begon de bloei ongeveer op dit moment. Ook zijn de nieuwe aanplant Johanniter druivelaars goed opgestart. Er is maar een nadeel, de wind blijft uit de verkeerde hoek komen, het weer is te wisselvallig.

vrijdag 18 mei 2012

Meikever in de wijngaard

Al een jaar of drie op een rij heb ik de meikever kunnen ontdekken in de wijngaard. Dit jaar vertoeft de kever op de johanniter bladeren. Vorig jaar zat hij op de phoenix bladeren en het jaar ervoor op de regent bladeren. Voorgaande jaren had de meikever wel het geluk dat hij keuze had uit meer bladeren. De druiven ranken proberen nu wel de groei achterstand in te halen. Je ziet de scheuten nu snel groeien. Hier en daar hebben de vorst en de hagel wel hun sporen nagelaten. Ook zullen bij enkele ranken van de regent gaten vallen in de begroeiing, dankzij flinke schimmel infectie van vorig nat seizoen.

maandag 7 mei 2012

Johanniter in de grond

Vandaag zijn de nieuwe johanniter plantjes de grond in gegaan.
Hierna volgen ook een paar foto`s met groei van druivelaars op dit moment. Dit is al een groot verschil met vorig jaar. Toen begon rond 20 mei de bloei al. Daar zijn we nu nog ver van verwijdert.

zondag 6 mei 2012

Nieuwe Johanniter stokken

De nieuwe Johanniter planten zijn binnen gekomen. Morgen gaan ze de grond in. Ik heb de stokken nu met de wortels in water staan. Als onderstam hebben de johanniters SO4. Voor de rest beginnen de druivelaars in de gaard nu stilletjes te groeien. Op de koude plekken blijven ze nog wat achter. De groei ten opzichte van vorig jaar loopt flink achter. Met de vorst schade valt het voorlopig nog mee. Hopelijk gaat het vanaf nu verbeteren met het weer.

donderdag 19 april 2012

Koude dipje in de wijngaard

In het begin van deze week enkele nachten vorst gehad. Waarvan de laatste met toch een -2 graden celcius. Wat ik nu in de wijngaard zie: toch verschillende knoppen die terug bruin zijn geworden. Bevroren dus, maar ook verschillende knoppen die waarschijnlijk kapot geprikt zijn door de vogels.( Je begint bijna te denken dat je voortaan een heel jaar de netten moet hangen.) Als straks de temperatuur omhoog gaat zullen we zien of de schade wel of niet meevalt. Heb onlangs gezien dat men in de fruitboom - gaarden vuurpotten gebruikt. Dit is ook een mooi gezicht in je gaard, brandende vuurpotten. Wie weet.

maandag 2 april 2012

wijnkelder voorjaar

Afgelopen weekend verschillende werkzaamheden afgerond in de wijnkelder. Honingwijn ( mede ) gefilterd en gebotteld. Noten Porto gefilterd en afgewerkt. Ook hebben we dit jaar een limoenen likeur opgestart. Deze frisse drank is heerlijk voor in de zomer. Ook de regent wijn is nog een keer geheveld, deze wijn was volledig helder, en staat nu klaar om te kunnen overzomeren. De smaak van de wijn was al aardig, dus ik denk dat dit wel goed komt. In de wijngaard: Door het warme weer van maart zijn vooral de knoppen van de Johanniter plantjes al gaan zwellen. Nu hebben we weer last van nachtvorst, hopen dat er niet te veel schade van komt. Eind van deze maand komen de nieuwe Johanniter ranken en zullen de phoenix vervangen. Bij een collega wijnbouwer ( Hof van Baarle ) staat Muscaris aangeplant. Ik ben benieuwd wat deze druif in onze kontreien gaat doen. Als ik hier goede resultaten van zie, wil ik deze ook gaan aanplanten.

donderdag 22 maart 2012

Wijn johanniter druif 2011 gebotteld

Vandaag heb ik de wijn van de johanniter druif gebotteld. Deze keer heb ik de wijn ook meteen mee gefilterd. De wijn is door een fijne filter gegaan.
Na het bottelen heb ik de flessen meteen voorzien van een pvc kurk.
Dit jaar heb ik 25 flessen johanniter wijn overgehouden. Deze wijn heeft een fruitige smaak met ook een fris zuurtje in de mond. De afdronk blijft vrij lang hangen. Mocht volgend jaar het groei seizoen zo zijn, dat het appelzuur de bovenhand heeft in smaak, wil ik toch een malo toepassen, als experiment.

zondag 11 maart 2012

Snoei en geleidingsmethode

Inmiddels hebben we de snoei alweer achter de rug. Normaal gezien maak ik gebruik van de vlak guyot geleiding.
Elk seizoen probeer ik er voor te zorgen dat er tijdens de groei een paar vervang scheuten aanwezig zijn voor een nieuwe guyot geleiding het jaar erop. Soms lukt dit niet: of er groeien er geen of zoals dit jaar zijn de vervang scheuten kwalitatief niet goed genoeg. Daarom heb ik bij enkele ranken voor cordon geleiding moeten kiezen. Hier heb ik dus gekozen voor dezelfde scheut die er al lag en zijn scheuten die vorig jaar vrucht hebben gedragen ingekort en nog enkele ogen van laten staan.
Nu kan ik dit jaar mooi volgen of deze snoei methode ook goede resultaten geeft. Ik heb tijdens de snoei kunnen zien dat vooral de Regent veel te lijden heeft gehad met het vochtige en warme weer van vorig jaar. Bij de Regent valt de resistentie tegen schimmels wat tegen, terwijl de Johanniter hier beter tegen kan. Van de Phoenix heb ik nog 2 ranken en deze hebben ook een tegenvallende resistentie. Ik heb ondertussen ook al een spuitbeurt toegepast op de ranken tegen schimmels. Ook is de Johanniter 2011 nog eens geheveld. Deze staat nu klaar om binnenkort te worden gebotteld.

zondag 12 februari 2012

Kneuzer-onsteler

Ik heb voor het komend druivenseizoen een kneuzer ontsteler aangeschaft.
In het verleden was het ontstelen en kneuzen allemaal handwerk, hierin gingen ontzettend veel uren zitten. Met als gevolg dat de druiven makkelijker konden oxideren en eventueel besmet geraken met bacterien. Met deze kneuzer, overgenomen van een bevriend wijnbouwer die stopt met zijn hobby, kan ik nu bij deze bewerkingen veel tijdwinst en minder kans op besmettingen, maken.

zaterdag 4 februari 2012

Winterlooks wijngaard 2012

De winter is in de wijngaard.
Dit levert natuurlijk mooie beelden op.
Afgelopen nacht 4 februari 2012 was het -18,4 graden celcius in de wijngaard. Ben benieuwd of daar schade mee is ontstaan. Na de vorst begin ik met snoeien.

zondag 22 januari 2012

Regent 2011 geheveld

Vandaag heb ik regent wijn geheveld en deze is helder en donker paars van kleur. Zijn zuurte graad is 5 g/l. Wijn is terug in rvs-tank gedaan en wordt in maart/april nog eens geheveld om daarna te kunnen overzomeren. Nog eventjes en dan beginnen we aan een nieuw seizoen. Als eerste zal het snoeien aan de beurt komen en tegelijkertijd de eerste spuitbeurt.

zondag 8 januari 2012

zuurtegraad johanniter wijn

Ik heb 14 dagen geleden johanniter wijn behandeld met desa-fiw om zuurtegraad van de wijn te doen dalen. De zuurte graad was 8,6 g/l en heb toen desa fiw toegevoegd om 2 g/l te kunnen dalen. Vandaag heb ik de wijn geheveld en een staal genomen om te kunnen meten en proeven. Zuurte graad van de wijn is nu 7,2 g/l, ik heb dus 1,4 g/l kunnen zakken. Ik hoef niet nog meer te proberen met desa-fiw want er zal geen wijnsteenzuur meer aanwezig zijn. Maar na het proeven van de wijn had ik een hele fijne frisse fruitige smaak in de mond. Ook de geur is heel goed en zelfs de kleur van de wijn is goed bekomen. Van donker geel tot oranje in het begin tot licht geel nu. Eind van deze maand komt de regent wijn nog aan de beurt voor een heveling en ben ik benieuwd naar de resultaten hiervan. Natuurlijk zal ik ook de mede nog eens hevelen en de porto nog afwerken. Ondertussen staat er ook nog een flinke afwas te wachten.