dinsdag 16 oktober 2012

Kelder bezigheden in oktober

Op dit moment is alles aan het gisten. Niet al de wijnen staan in de kelder te gisten. De witte wijnen staan koel te gisten in de wijnkelder of in mijn geval wijnschuur. Sap van de Chardonnay druif staat nog rustig te gisten en loopt op zijn eind. Het sap van de Kerner druif is nog volop aan het gisten, maar deze had ook een probleem om op gang te komen, waarschijnlijk had dit te maken met of spuitresten of de eerste drap dat uit de slang kwam. De Dornfelder is inmiddels naar de huiskamer verhuist, na 12 dagen pulpgisting is de most geperst en vindt de verdere gisting plaats onder hogere temperaturen. Ook is dit nodig omdat na de alcoholische gisting nog de malolactische gisting volgt ( omzetten van appelzuur in melkzuur ). Ook met m`n eigen druiven ben ik bezig. De phoenix is nu nog in de huiskamer want deze had ook een probleem met opstarten, dezelfde fout als vorig jaar, misrekening sulfiet direct na het kneuzen, maar inmiddels heftig aan het gisten. Morgen naar de kelder. Met de Johanniter geen problemen nog heerlijk aan het gisten in de kelder. De Regent is na 9 dagen pulpgisting vandaag geperst en ook verhuist naar de woonkamer. De bedoeling is om de Phoenix te mengen met de Johanniter, vooral om de zuurtegraad op peil te krijgen. De Regent wil ik mengen met een gedeelte van de Dornfelder. Binnenkort volgt nog de botteling van de Regent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten