In 2007 heb ik de knoop doorgehakt, om een hobby wijngaard te starten. Bij Rudy en Daniel Lischer (Hergersweiler) in de pfalz, in de buurt van Landau, heb ik mijn eerste stokken besteld. In 2009 heb ik nog eens regent aangeplant en johanniter.In 2016 een perceel meer aangeplant. Momenteel heb ik 2 phoenix, 46 johanniter, 45 regent, 45 cabernet cortis, 45 cabernet cantor, 45 muscaris en 45 souvignier gris planten staan.
donderdag 28 november 2013
Wijnkelder nieuws november
In de wijnkelder zijn ondertussen Gewursstraminer en Kerner voor de eerste keer geheveld. Voor hen is het proces van klaren begonnen. Wanneer het straks kouder wordt kunnen deze wijnen dankzij de lage temperatuur ook nog zuur afbouwen.
De Johanniter wordt binnenkort geheveld. De fles johanniter die binnen stond voor een BZA, staat inmiddels terug in de wijnkelder. Vanwege de verkeerde ph waarde heeft de malolactische gisting niet plaats gehad.
De rode wijnen Regent en Dunkelfelder/Acolon zijn hier inmiddels wel mee bezig.
Ook is ondertussen Dornfelder/Regent 2012 gebotteld.
woensdag 6 november 2013
Vervolg gisten van de wijnen.
In de wijnkelder zijn de Gewurstraminer en de Johanniter aan het eind van hun gisting. Nog enkele weken en dan kunnen deze voor de eerste keer geheveld worden. Kerner gaat nog even verder met gisten.
In de woonkamer staan de Regent, Acolon-Dunkelfelder nog even te gisten, de laatste suikers zijn toegevoegd. Op bovenstaande foto is de Regent met gist Uvaferm Nem te zien.
Op de tweede foto staan Regent met gist Uvaferm D254 en Acolon-Dunkelfelder. Ook heb ik ongeveer 1/3 van de Johanniter binnen staan, omdat ik hier ook een Malolactische vergisting op wil toepassen. De gist zit er inmiddels bij. Voor de rode wijnen is het nog even wachten. Ik heb gelezen dat een malo bij Johanniter geen succes zou zijn. Maar wil dit toch zelf uitproberen.
In de woonkamer staan de Regent, Acolon-Dunkelfelder nog even te gisten, de laatste suikers zijn toegevoegd. Op bovenstaande foto is de Regent met gist Uvaferm Nem te zien.
Op de tweede foto staan Regent met gist Uvaferm D254 en Acolon-Dunkelfelder. Ook heb ik ongeveer 1/3 van de Johanniter binnen staan, omdat ik hier ook een Malolactische vergisting op wil toepassen. De gist zit er inmiddels bij. Voor de rode wijnen is het nog even wachten. Ik heb gelezen dat een malo bij Johanniter geen succes zou zijn. Maar wil dit toch zelf uitproberen.
Locatie:Baarle-Hertog - Belgie
Gierlestraat 32, 2387 Baarle-Hertog, Belgiƫ
zondag 29 september 2013
Rijping druiven eind september
Eind september hangen de trossen er nog mooi bij, zowel voor Johanniter, Regent en zelfs de phoenix.
Afgelopen week hebben we aardig wat zon gehad en heel frisse nachten. Het suiker gehalte in de druiven stijgt mooi en zit voor beide in de buurt van de 70 oechsle. De zuren zitten ook nog vrij hoog. 10,0 voor Regent en 13,0 voor Johanniter.
Ondertussen zien de bladeren er niet zo florissant meer uit.
De bladeren hebben flink wat valse meeldauw aantasting.
De druiven zouden toch nog een tijdje moeten hangen om helemaal rijp te worden. De pitjes zijn nog maar net aan het verkleuren en komen nog niet helemaal los van het vruchtvlees.
Hopelijk blijft het nog een tijdje mooi weer.
zaterdag 7 september 2013
Verhoogde schimmeldruk van bladeren begin september
dinsdag 13 augustus 2013
Verkleuring besjes Regent
Eindelijk is de verkleuring van de Regent besjes begonnen. Dit jaar in de wijngaard en tegelijkertijd op de warme plek in de tuin.
We lopen ruim een week achter op voorgaande jaren.
De netten hangen allemaal, want er zijn veel hongerige vogels in de buurt.
zondag 4 augustus 2013
Wijngaard begin augustus
Voorgaande jaren had ik steeds vanaf begin augustus, de eerste besjes van de Regent die verkleuren. Dit jaar nog niets, toch hebben de druivelaars wel een inhaal beweging gemaakt. Op volgende foto zie je de Regent en kijk maar hoe de besjes zijn gegroeid na 11 dagen.
De trossen van de Regent druif zijn losjes en van de Johanniter compact. Ondertussen heb ik al tros dunning uitgevoerd. Alle derde en soms vierde tros per scheut verwijdert.
Ook was na bijna 2 weken ook de loofwand flink gegroeid.
De rijen gingen elkaar bijna handjes geven. Ook is ondertussen nog een keer gesnoeid. Deze keer heb ik getopt en ook zijdelings gesnoeid. De Regent laat ook nu nog magnesium tekort zien, maar al een flink stuk minder dan voorgaande jaren. Dit is ook te zien aan de aanhechting van de trosjes op de scheut, geen verdunningen.
Wat ook een mooie foto oplevert: de avond zon op de Johanniter.
zaterdag 20 juli 2013
Toppen van de druiven ranken
Vandaag de ranken getopt. Voorlopig alleen de toppen verwijdert, zijdelings nog niks weggesnoeid. Dit gebeurt de volgende keer, net voor ik de netten hang. De scheuten waren flink gegroeid de laatste weken met die warmte.
Ook de vruchtzetting is goed verlopen. Na de bloei zag ik bij de soort Johanniter dat deze weinig geleden had.
Bij Regent had ik even twijfels dat ik te vroeg gespoten zou hebben. Er zijn enkele ranken die slechte vruchtzetting hebben maar over het algemeen ziet het er goed uit.
Als we nu geen rare dingen meer meemaken en een goede nazomer krijgen, dan kan het nog een goede oogst worden.
zondag 7 juli 2013
Boytritis in de bloei bij druiven
Op bovenstaande foto zie je donkere gekleurde kapjes van de bloempjes. Dit zou boytritis zijn op het bloempje. Ondanks ik hier wel tegen gespoten heb openbaart de aantasting toch. Dit heeft vooral te maken met weersomstandigheden en het feit dat we met onze kleine spuitapparaten de toekomstige trosjes heel slecht kunnen raken. Omdat ik nu vol in de bloei zit, mag ik niet spuiten, de bloempjes zouden kapot gespoten worden en dan blijft er ook niks over.
Ik wacht nog enkele dagen en hoop dat dit weer de bloei vlot laat verlopen, zodat ik einde week, toch nog kan spuiten tegen boytritis en kan redden wat nog niet is aangetast.
Om straks goed bij de trosjes te kunnen heb ik ontbladert rond de trosjes aan de noord kant waar de felle zon niet bij kan.
dinsdag 2 juli 2013
Begin juli bloei van de druivelaars
Eindelijk is de bloei begonnen voor Regent en Johanniter in de wijngaard. In de tuin op de warmere plek stond alles al in bloei. Afgelopen weekend was de bloei begonnen van de Regent en vandaag 2 juli is de Johanniter ook begonnen. Nog niet alle planten zijn zover.
Hierboven zie je de bloei van de Regent.
Hierboven van de Johanniter.
Ook hebben de druivelaars een flinke scheut groei gehad. Hieronder een foto van de rijen Regent.
Ook de jonge Johanniters doen het goed.
zaterdag 22 juni 2013
Bloei is begonnen bij de Regent.
Gisteren was er nog niks te zien en vandaag is de bloei begonnen bij de Regent. Welliswaar bij de Regent in de proef rij die vlak bij een muur staan. Ook in de wijngaard gaat dit niet lang meer duren, ik denk van de week al. Jammer dat de wind weer naar het noorden draait en dat het regelmatig zal regenen.
Bij de Johanniter zie ik dat de bloei ook snel zal komen. De phoenix zal de laatste zijn, deze toekomstige trosjes zien er nog heel gesloten uit. Maar ook dit kan snel veranderen.
donderdag 20 juni 2013
Half juni nog geen bloei.
Van verschillende wijngaarden al te horen gekregen dat de bloei begonnen is. Voornamelijk de vroege soorten zijn begonnen.
Ondertussen heb ik mijn druivelaars gespoten tegen valse meeldauw en boytritis. Aan de toekomstige trosjes kan je zien dat de bloei niet lang meer op zich zal laten wachten.
Jammer genoeg gaat het met het weer minder goed, na een paar warme tot hete dagen ging de groei flink vooruit. Maar nu voorspellen ze vochtige en frisse dagen. Dit is geen goed teken wanneer de bloei eraan komt. Hopelijk valt het allemaal nog mee.
Ondertussen heb ik al verschillende keren bladvoeding toegepast op de druivelaars en heb ik de planten en bladeren al flink zien bekomen, ook het warme weer heeft geholpen.
Op dit moment is het vooral aanbinden van de scheuten en de lange scheuten tussen de dubbele draden leiden. Jammer genoeg breken nogal wat toekomstige vervang scheuten omdat ze te zwak aan de stam vast zitten. Er zijn nu al planten waar volgend jaar cordon op toegepast moet worden.
Word vervolgt.
donderdag 6 juni 2013
Meikever in wijngaard
Vandaag was ik in de wijngaard nog wat scheuten aan het aanbinden en dunnen. Kom ik alsnog de meikever tegen. De natuur staat duidelijk op z`n kop.
Ook heb ik een foto van een johanniter waar je op de stam duidelijk kan zien dat hier vorstschade op zit.
Vanuit de ent groeit nu een nieuwe scheut en deze laat ik groeien om straks alles te kunnen vervangen.
dinsdag 4 juni 2013
Stammen poetsen
Nu begin juni zijn ondertussen alle stammen gepoetst. Elke scheut die onder de kop van de stam is gegroeid, is verwijderd. Zij nemen onnodig voedingsstoffen weg van de scheuten die het wel nodig hebben.
De groei loopt momenteel toch een 3 tal weken achter, dit wil zeggen dat ook de bloei later zal zijn.
Nu is het zaak om de scheuten gezond te houden en flink van voeding te voorzien onder de vorm van bladvoeding. Gelukkig stijgt nu de temperatuur en krijgen we meer zon uren.
Op de foto hierboven staat een rijtje beschut tegen de koude noorder wind en hier is de groei veel beter.
Hieronder in de wijngaard zie je dat het net wat minder is. Maar je ziet nu elke dag de scheuten groter worden.
zaterdag 18 mei 2013
Groei half mei.
Hier zie je een foto van de groei op dit moment half mei, het rijtje met de langste scheutjes is de Johanniter. Deze soort groeit op dit moment het best. De andere is Regent en heeft meer moeite met de groei. De ranken hebben inmiddels een spuitbeurt gehad tegen meeldauw, valse meeldauw en tegelijkertijd complete bladvoeding gehad. Hopelijk gaat de temperatuur snel omhoog zodat de groei weer doorzet.
Ondertussen gaan we ook verder met de wijnkelder.
zaterdag 4 mei 2013
Tip voor spuiten met kleine spuitapparaten
Het groei seizoen is goed opgang gekomen nu. Bij Johanniter zijn de eerste blaadjes zichtbaar en de Regent heeft flink gezwollen knoppen.
Dus binnenkort komt er een spuitbeurt aan tegen valse meeldauw en tegelijkertijd ook nog bladvoeding.
In de kleine spuit apparaatjes die wij hobbyisten gebruiken blijft altijd vaste stof op de bodem liggen dat eigenlijk op de plantjes had moeten zitten. Nu had ik een tip gekregen van Peter Geers uit boskoop tijdens een bijeenkomst van de Brabantse wijnbouwers, om wat knikkers in de fles te doen. Bij mijn vorige spuitbeurt had ik dit getest en het werkt. Mijn fles heeft 4 pootjes die van binnenuit hol zijn, dit was de enigste plaats waar nog een beetje rest zat. Bij voorgaande spuitbeurten zat heel de bodem nog vol.
Een simpele en goedkope oplossing. Ook op de site van de brabantse wijnbouwers wordt dit bevestigd, intussen zijn er nog meer die dit uitgetest hebben.
woensdag 24 april 2013
Lente in de wijngaard
Voorgaande jaren eind april waren de 1ste blaadjes al te zien. Nu is er nog niks te zien.
Ondertussen is het buigen van de leggers achter de rug. Ik heb bij de oudste rij Regent geprobeerd om dubbel vlak guyot toe te passen.
Dit is niet overal gelukt, omdat toch enkele scheuten afbraken en bij een paar planten maar 1 vervang scheut aanwezig was.
Ik heb ook nog een bespuiting gedaan tegen meeldauw. Inmiddels ben ik ook bezig met het vernietigen van brandnetels in en rondom de gaard.
Zoals voorgaande jaren is ook nu weer te zien dat de knoppen van de Johanniter als eerste beginnen te zwellen, maar dat de druifjes als laatste rijp zijn in de wijngaard. Het voordeel hiervan is dat ik nu al kan zien dat de jonge Johanniter plantjes het allemaal overleefd hebben. Er zijn maar enkele plantjes waar ik dit jaar al een stam hoogte laat staan, de rest wordt terug gesnoeid tot op 2 ogen. Dit ga ik dit weekend nog doen. Ook moet ik m`n Dornfelder wijnen nog een keer hevelen zodat ze kunnen overzomeren.
Vanaf volgende week gaan we eindelijk beginnen aan de wijnkelder.
Hierboven een foto van voorgaande jaren begin april, zelfs nu zijn de knopjes nog niet zo gezwollen. Met de aangename temperaturen van nu gaat dit wel snel veranderen. Ik hoop dat de rest van groei en rijpings periode beter zal verlopen.
zondag 31 maart 2013
woensdag 20 maart 2013
Wijn etiketten 2013
woensdag 6 maart 2013
Vervolg snoei en laatste heveling witte wijn
Afgelopen maandag heb ik de snoei afgewerkt in de wijngaard.
Hieronder een foto waar ik de cordon snoei voor het tweede jaar moet uitvoeren, en hoop ik dat dit jaar wel goede vervangscheuten zullen groeien.
Dit jaar wil ik op een rij Regent uitproberen om de dubbele vlakboog toe te passen. In plaats van een enkele boog naar de volgende plant, nu links en rechts een halve.
Gisteren in de kelder de laatste hevelingen uitgevoerd van de witte wijnen. Kerner, Chardonnay en Johanniter/Phoenix zitten allemaal goed met de zuren. De smaak en geur test is bij alle wijnen goed bevallen. Nu is het zaak om te kijken of ik voldoende zuivere lege flessen heb en anders flessen te gaan spoelen.
Over ongeveer 2 weken worden de wijnen gebotteld.
Locatie:Baarle-Hertog - Belgie
Gierlestraat 31, 2387 Baarle-Hertog, Belgiƫ
zondag 3 maart 2013
Snoei van de wijngaard
Eindelijk een aanvang kunnen nemen met snoeien van de wijngaard. Na een lange winter, eindelijk wat hogere temperaturen, alhoewel de weermannen na komende week verwachten dat de temperaturen weer zullen dalen. In ieder geval ben ik vandaag begonnen met snoeien, ik heb nog niet alles afgewerkt, nog 2 rijtjes van 6, Johanniter en Regent. Morgen nog foto`s nemen. Wat ik tot nu toe gezien heb is dat de stokken van Johanniter en Phoenix er beter uitzien dan die van Regent. Bij Regent kan ik al een paar jaar op rij zien dat er schimmel aantasting is, helaas ook op de vervang scheuten. Na de snoei nog het nodige spuit werk doen. Johanniter is in mijn wijngaard toch de meest resistente soort. Phoenix valt nu ook mee, maar toen ik er meer van had staan was het ook erg. Een paar jaar geleden heeft mijn jongste Johanniter rij vorst schade op gelopen in de stam. Hierbij zijn sap kanalen bevroren geweest, dit zie je nu nog steeds terug in de groei, zal er morgen een foto van maken. Deze stokken hebben vorig jaar cordon snoei gehad en ook dit jaar is dit weer zo. Het komt hier op neer, je kunt dit op de komende foto`s niet meer zien, dat de vervangscheuten niet genoeg in lengte groeien. Het worden dan scheuten van een centimeter of 30. Te kort om als vervanging te dienen. Ik heb in de tuin nog 4 reserve stokken staan en deze ga ik bij de probleem stokken planten.
zondag 10 februari 2013
Winter in de wijngaard
Ik was eerst niet van plan om foto`s met winterse taferelen te plaatsen, maar omdat deze winter al zo lang duurt en we ook al veel sneeuw dagen hebben gehad, toch een paar foto`s.
Vanaf komende week ga ik beginnen met het snoeien. Hierover later meer.
In de kelder zijn nu alle wijnen geheveld. De witte ( johanniter/phoenix ) van eigen gaard is nog een beetje te zuur en word ontzuurd met desa fiw.
Met de rode wijnen is het anders gesteld, na malo en koude stabilisatie is het zuur iets te veel gezakt. Dornfelder/Regent kwam uit op 4,2 g/l zuur.De dornfelder zelf kwam uit op 4,4 g/l zuur. Beide wijnen zijn aangezuurd tot ongeveer 5,0 g/l zuur. Dit verhogen van zuur heb ik met citroen zuur gedaan.
Het is de eerste keer zolang ik wijn maak dat het zuur van de rode wijn zo laag was.
Bij de volgende hevelingen kijken we welk resultaat het heeft opgeleverd.
woensdag 30 januari 2013
Heveling Kerner wijn
Vandaag heb ik de wijn van de Kerner druif gehevelt. Naar deze wijn was ik heel benieuwd.
Benieuwd, omdat het starten van de gisting nogal lang op zich liet wachten.( zie een vorig artikel.)
Vanaf het moment dat ik de deksel van de tank haalde, zag ik meteen een wit goedje op de bodem liggen, eigenlijk kleurde het meer naar een beetje geel.
De wijn zag er kraak helder uit. Nadat de wijn tijdelijk in een glazen fles was overgehevelt, kon ik zien dat de wijn helder was. De geur die vrij kwam was ook meteen in orde.
Ik heb staaltjes afgenomen voor de proef test en zuurtegraad meting. Nadat deze op temperatuur waren gekomen, kwam het zuurtegraad op 7,0 en smaakte de wijn heel lekker.
Ook heb ik andere laten proeven en werd deze als lekker bevonden. Voorlopig naar schatting heb ik 45 liter wijn in de tank zitten. Over een kleine maand kijk ik nog eens of er nog bezinkel in de tank ligt, anders krijgt de wijn nog een Bentoniet behandeling. Het jammere van deze wijn is dat de begin waarde 1078 oe er voor zorgt dat het eigenlijk geen kwaliliteits keurmerk krijgt volgens Duitse normen. Dus het word een tafelwijn, maar dan wel een heel lekkere.
woensdag 23 januari 2013
Nieuw wijn seizoen
Januari 2013, begin van een nieuw wijn seizoen. In de wijngaard is alles in rust. Zeker met deze winterse taferelen. Ook houd de vorst flink thuis en ik hoop dat het gaat meevallen met de schade hierdoor.
In de wijnkelder komen nu alle wijnen aan de beurt om overgehevelt te worden.
Als eerste is de Chardonnay aan de beurt. Na heveling heb ik hiervan 26 liter overgehouden.Deze wijn had ik gestopt om er een licht zoete wijn van te maken. Het zuur is na meting 6,8 g/l en vind ik een fijn ontzuring niet nodig. Deze wijn had zelfs bij een temperatuur van 2 graden nog een fijne geur. Nadat de wijn op temperatuur was gekomen heb ik een smaak test gedaan. In het begin kwam een zuurtje opzetten meteen gevolgd door een zoetje. Best lekker. Nu kan hij nog verder rijpen voor hij gebotteld wordt. Voor deze wijn had ik als gist uvaferm 228 gebruikt en volgens Daniel Lisher werd deze eigenlijk niet gebruikt voor Chardonnay. Maar hij zei probeer maar, ik vind `m nu al geslaagd, na botteling stuur ik Daniel een fles om te proeven.
De komende dagen komen de andere wijnen aan de beurt. Eerst de Kerner en daarna Johanniter/Phoenix.
Abonneren op:
Posts (Atom)