In 2007 heb ik de knoop doorgehakt, om een hobby wijngaard te starten. Bij Rudy en Daniel Lischer (Hergersweiler) in de pfalz, in de buurt van Landau, heb ik mijn eerste stokken besteld. In 2009 heb ik nog eens regent aangeplant en johanniter.In 2016 een perceel meer aangeplant. Momenteel heb ik 2 phoenix, 46 johanniter, 45 regent, 45 cabernet cortis, 45 cabernet cantor, 45 muscaris en 45 souvignier gris planten staan.
dinsdag 30 oktober 2012
Herfst in de wijngaard
Een nachtje met temperatuur tegen het vriespunt aan en een nachtje met aardige vriestemperaturen en dit is het resultaat:
Ondertussen is in de kelder de wijn van chardonnay stilgelegd bij 1004 oechsle, volgens mijn hydrometer zou dit op de grens liggen van medium en dry. Kerner, phoenix en Johanniter zijn nog stilletjes aan het gisten bij een temperatuur van ongeveer 10 graden. Deze wijnen zullen volledig uitgisten.
In de woonkamer zijn de dornfelder en regent ook nog steeds aan het gisten, binnen een paar dagen wordt hier de gist voor de malolactische vergisting toegevoegd.
Deze rode wijnen zullen al gauw tot eind november in de woonkamer staan.
Regent wijn 2011 is inmiddels weer geheveld. Deze wijn word over enkele weken gebotteld.
dinsdag 16 oktober 2012
Kelder bezigheden in oktober
Op dit moment is alles aan het gisten. Niet al de wijnen staan in de kelder te gisten.
De witte wijnen staan koel te gisten in de wijnkelder of in mijn geval wijnschuur.
Sap van de Chardonnay druif staat nog rustig te gisten en loopt op zijn eind. Het sap van de Kerner druif is nog volop aan het gisten, maar deze had ook een probleem om op gang te komen, waarschijnlijk had dit te maken met of spuitresten of de eerste drap dat uit de slang kwam.
De Dornfelder is inmiddels naar de huiskamer verhuist, na 12 dagen pulpgisting is de most geperst en vindt de verdere gisting plaats onder hogere temperaturen. Ook is dit nodig omdat na de alcoholische gisting nog de malolactische gisting volgt ( omzetten van appelzuur in melkzuur ).
Ook met m`n eigen druiven ben ik bezig. De phoenix is nu nog in de huiskamer want deze had ook een probleem met opstarten, dezelfde fout als vorig jaar, misrekening sulfiet direct na het kneuzen, maar inmiddels heftig aan het gisten. Morgen naar de kelder.
Met de Johanniter geen problemen nog heerlijk aan het gisten in de kelder.
De Regent is na 9 dagen pulpgisting vandaag geperst en ook verhuist naar de woonkamer.
De bedoeling is om de Phoenix te mengen met de Johanniter, vooral om de zuurtegraad op peil te krijgen.
De Regent wil ik mengen met een gedeelte van de Dornfelder.
Binnenkort volgt nog de botteling van de Regent.
zaterdag 6 oktober 2012
Oogst vijfhoek druiven 2012
Dit weekend de druiven geoogst van wijngaard de vijfhoek. Als eerste de Phoenix geoogst, hiervan had ik nog enkele planten in m`n proefrij in de tuin staan. Vorig jaar gerooid in de wijngaard. Dit jaar bleef het augustus en september droog, enkel eind september een beetje regen en begin oktober veel regen. De wespen vonden hun weg naar de besjes, dus er was alle reden om te redden wat er te redden was.Zo op het oog hingen er niet veel trossen aan, maar er kwam toch ruim 5 kg vanaf met een oe van 70 en heel gaaf fruit, dit is waarschijnlijk een van die uitzonderings jaren.
Van de Regent wist ik dat er niet veel aan hing, in totaal 10 kg. Ook werd tijdens kneuzen-ontstelen geconstateerd dat de stelen heel gemakkelijk breken ,dus heel veel stukjes steel in de most. Misschien krijg ik nog een reactie dat dit elk jaar zo is met regent, dit was mijn eerste maal machinaal. Toch was er nog een oe van 80.
De Johanniter zag er goed uit dit jaar , maar toch was de oogst ongeveer 10 kg lager dan vorig jaar. Dit jaar 20 kg most, met een oe van 80.
Vanwege hoeveelheid toch maar alles geoogst omdat zuiver maken ontsteler nog langer duurt dan de bewerking zelf. En een weersverbetering zat er ook niet in.
woensdag 3 oktober 2012
werkzaamheden kelder 2012
Vorig weekend naar de fam.Lischer geweest om druiven te oogsten om hiervan wijn te kunnen maken.
Toen we bij hun loods aankwamen, reed ook een oogst machine op. We mochten meteen mee met de tractor naar de wijnberg waar een paar rijen acolon geoogst werden voor nieuwe wijn verkoop. 350 meter oogsten in 10 min. De bessen werden van de trossen getrild en kale steeltjes bleven over. Zelf mochten we op een ander gedeelte op de wijnberg, dornfelder en chardonnay plukken. Deze soorten stonden in 4 rijen door elkaar, dus machinaal oogsten gaat hier niet. Zo`n 45 kg chardonnay en 75 kg dornfelder hebben we geknipt. Ook stond in de loods nog kerner klaar, net geperst, voor verdere verwerking.
Hiervan hebben we nog 50 Liter meegenomen.
Van deze kerner hebben we vooraf niets gezien en is tevens ook degene die veel moeite heeft om door te starten met gisten.Van de 3 batches is er een goed aan het gisten.
Als gist gebruik ik hiervoor uvaferm 228. Waarschijnlijk zitten er nog teveel spuitresten in het goedje.
De chardonnay druiven hebben ook heel compacte trossen en nu kon ik mijn kneuzer- onsteler uittesten. Er waren collega`s die zich afvroegen of trossen zoals die van johanniter, ook compact, goed ontsteeld zouden worden. Dit werkt perfect.
De chardonnay staat goed te gisten, ook hier heb ik 3 batches van en gebruik ik ook uvaferm 228. Wel benieuwd of deze gist geschikt is voor chardonnay.
De dornfelder was ook zo gekneusd en staat ook mooi te gisten. Vier batches zijn opgestart met lalvin D254.
Abonneren op:
Posts (Atom)