zondag 23 oktober 2011

Phoenix

Vandaag is op wijngaard de Vijfhoek de phoenix druif gerooid. Dit om de voornaamste reden dat deze druif heel veel moeite heeft om op een acceptabele suiker gehalte te geraken. Ook zakken de zuren te snel. De meest storende factor is dan toch nog het feit dat door de dunne schil de helft van de trossen al rot zijn voor ze echt rijp zijn.
Nu worden ze in het voorjaar vervangen door de Johanniter druif. Deze druif kan dan weer niet tegen teveel kou in zijn eerste groei jaren.

Voor de rest is Regent op z`n eind aan het lopen met de malo.
De johanniter aan het eind van z`n gisting.
Is de honing aan het gisten. De noten-porto is aan zijn klaring begonnen.

dinsdag 18 oktober 2011

kelder activiteiten oktober

Op dit moment is de Johanniter op zijn eind aan het lopen met de gisting. Deze heeft in het begin een heel hevige gisting gehad vanwege de hoge temperaturen, gelukkig daalde de temperatuur vrij snel en verliep de gisting een heel stuk rustiger.
De regent is op dit moment bezig met de malolactische gisting ( omzetting van scherpe appelzuren in zachtere melkzuren), dit zorgt tevens voor zuurafbouw en een betere smaak en stabielere wijn.
Over een paar weken wordt de Regent 2010 geproefd, geheveld en na een paar weken gebotteld.
De phoenix wijn 2011 is mislukt om verschillende redenen, maar de beslissing is genomen, de phoenix gaat eruit en Johanniter komt in de plaats. Binnenkort wordt de phoenix al gerooid.
Ook moeten voor de komende botteling, als Regent 2010 goed bevonden word de flessen worden gereinigd en gespoeld.

vrijdag 7 oktober 2011

Temperatuur problemen bij vergisting

Nu we eind september, begin oktober extreem hoge temperaturen hadden, was er een bijkomend probleem voor de verwerking van onze druiven. Voor de soorten die normaal al langer kunnen hangen ( bijv. Johanniter ) was dit goede weer een verwelkoming om toch nog aardig rijp te worden. Maar de pulp gisting bij Regent ging veel te snel.
Nadien verwerking van Johanniter had het probleem dat de temperatuur te hoog bleef. Zodat verkleuring van de most het gevolg was, nu is gelukkig tijdens de gistingsfase de kleur al aardig geneutraliseerd. Wat me dit jaar vooral opviel was dat de vergisting van Johanniter met veel schuimvorming gepaard ging. Zou aan de soort gist kunnen liggen. Vorig jaar met bioferm blanc, nu met uvaferm 228.
M`n phoenix is mislukt, te onrijpe druiven, rekenfout met sulfiet, en gist dat niet goed meer functioneerde, wat niet aan sulfiet lag.
Regent begint stilletjes aan einde alc. gisting te lopen dus gaan we er malo aan toevoegen. Nu de temperatuur aan het zakken is kan de johanniter rustig verder gisten.

zondag 2 oktober 2011

oogst Johanniter 2011

Ik heb dit weekend Johanniter geplukt en verwerkt Wat erg tegenvalt met deze kompacte trossen is met de hand bessen ritsen. Dus met deze temperaturen duurt het allemaal te lang, na persen een kleurrijk sapje overgehouden. Meen me te herinneren dat vorig jaar de most ook gekleurder was, maar niet zoals dit jaar. Normaal is het al vrij koel.
Via het blad zou er niet veel suiker vorming meer geweest zijn, vandaar nu de pluk.
Van al m`n soorten is dit wel de meest rijpe.