Dankzij ontdekkingsreizen eind jaren 1800 zijn heel wat ziekten en schimmels naar Europa overgewaaid. dit omdat men vreemd plant materiaal meenam.
Zo is er ook een beestje 'de druifluis' meegekomen. In het begin had men dit niet in de gaten, maar omdat steeds meer wijngaarden begonnen af te sterven, ging men dit onderzoeken. Wat bleek, de wortels van Noord-Amerikaanse druivensoorten konden wel tegen vraat van de luizen en de Europese niet. Na experimenteren kwam men erachter dat enten op Amerikaanse onderstammen de redding was.
Maar nu na meer dan eeuw is gebleken dat de druifluis gemuteert is. In steeds meer wijngaarden sterven veel planten en na onderzoek blijkt de dader terug de druifluis. Momenteel is men terug aan het onderzoeken en kruisen van nieuwe onderstammen. Ook met de schimmels gebeurt dit, ook zij passen zich aan.
Wij hebben altijd geluk gehad dat op onze zandgronden maar weinig druifluizen voorkwamen. Maar dit kan ondertussen wel eens verandert zijn, Er zijn steeds meer wijngaarden bijgekomen en de meeste stokken zijn bij kwekers in het buitenland bestelt. Dus het kan zomaar zijn dat ondertussen best veel luizen in onze gronden zitten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten